Proiectul fondurilor externe nerambursabile in contextul actual al crizei COVID-19 face parte din Ordonanta de urgenta a Guvernului, aferente Programului Operational Competitivitate 2014 -2020.
Acest proiect porneste de la insemnatatea IMM-urile in activitatea economica la nivel national, cu un numar total de 723.596 companii, microintreprinderi, intreprinderi mici, dar si intreprinderi mijlocii. De asemenea, IMM-urile din Romania detin o cota substantiala din fortele de munca active ale Romaniei datorita contractelor individuale de munca incheiate.
Acordarea granturilor pentru IMM-uri vine in ajutorul intreprinderilor a caror activitate a fost afectata in urma crizei noului coronavirus COVID-19, pentru a-si relua activitatea atat pe piata de consum, cat si pe productie.
Prin prezentul proiect sunt disponibile 3 scheme de finantare nerambursabila pentru IMM-uri, iar acestea sunt: Microgranturile pentru firme si PFA-uri cu finantare de 2.000 EURO, Granturi de capital de lucru cu finantare intre 2.000 si 150.000 EURO, si Granturile pentru investitii intre 50.000 si 200.000 EURO.
Microgranturile pentru firme si PFA-uri se aloca micro-intreprinderilor care nu detin salariati cu contract individual de munca, persoanelor fizice autorizate, ONG-urilor si cabinetelor medicale individuale implicate in transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea si tratamentului pacientilor pozitivi COVID-19.
Cei 2.000 de euro/ intreprindere se vor aloca sub forma de suma forfetara, pentru cheltuielile eligibile precum achizitionarea de materii prime, materiale si marfuri, datorii curente si restante date de furnizorii curenti, cheltuielile chiriilor pe baza unui contract inchiat, inclusiv materialele de dezinfectie pentru protectia impotriva raspandirii virusului COVID-19, dar si achizitia de obiecte, echipamente, utilaje etc.
Domeniile eligibile pentru microgranturile alocate pentru capitalul de lucru sunt cele din activitatile industriale pentru fabricare, activitati de editare, productie cinematografica, video si de programe de televiziune, telecomunicatii, arhitectura, publicitate, traducere scrisa si orala, creatie artistica si activitati sportive. Verificarea cheltuielilor eligibiile se va face prin esantion de 1% pentru a justifica suma forfetara. Proiectele depuse vor fi selectate in ordinea depunerii.
Vor fi alocate granturi de capital de lucru intre 2.000 si 150.000 Euro, IMM-urilor cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 (cuprinsa intre 5.000 si 13.500 EURO), IMM-urilor cu cifra de afaceri aferenta anului 2019 (cuprinsa intre 13.500 si 1.000.000 EURO) unde valoarea grantului se stabileste in procent de 15% din cifra de afaceri si nu poate depasi suma de 150.000 EURO, IMM-urilor cu cifra de afaceri echivalenta in euro de peste 1 milion de EURO. Valoarea maxima a ajutorului este de 150.000 euro.
Pentru aceste granturi de capital sunt vizate domeniile din industria alimentara, fabricarea de produse textile si articole de imbracaminte, fabricarea echipamentelor electrice, utilaje si masini, restaurante, hoteluri si cafenele, servicii din domeniul transporturilor, agentiile de turism, edituri si din domeniul organizarilor de evenimente.
Pentru a obtine aceste granturi de capital de lucru conditiile sunt de a obtine certificate de situatii de urgenta in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului, inregistrarea profitului operational din activitatea curenta, dispunerea de coparticipare la constituirea capitalului de lucru in procent de minim 15% din valoarea grantului si mentin sau suplimenteaza numarul de salariati.
Granturile pentru investitii intre 50.000 si 200.000 EURO se acorda pe proiect in functie de nevoile de finantare ale proiectelor de investitii depuse. Solicitantul va trebui sa vina cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel putin 15%, iar acest aport minim creste la 30% pentru firmele din Bucuresti si judetul Ilfov.
Aceste granturi pot fi accesate pentru finantarea cheltuielilor privind realizarea constructiilor, achizitiile de echipamente IT, utilaje, tehnologii, dotări independente, mobilier de birou și mobilier specific, cheltuieli pentru achiziția de mijloace de transport pentru transport persoane și mărfuri, cheltuieli pentru realizarea de depozite de echipamente medicale, medicamente, materiale sanitare destinate intervenției pentru situații de urgență.
De asemenea, proiectul se poate implementa prin mecanismul de finantare Credit Punte, ce poate fi acordat de una dintre bancile partenere programului, in baza contractului de finantare semnat cu Ministerul.
In masura in care va sunt de interes aceste programe de finantare, ne puteti contacta la numarul de telefon 0790540083 sau prin intermediul formularului de contact, pentru a va oferi informatii suplimentare.
One thought to “Fonduri externe nerambursabile in contextul crizei COVID-19”
Buna ziua.Detin un spatiu comercial care a devenit neincapator . exista posibilitatea de a achizitiona un spatiu alaturat pentru extindere . Domeniul principal este 4690(comert cu ridicata nespecializat).Acesta achizitie , este eligibila ? Adrian Niculae 0722 59 59 98
Comments are closed.